Skrei nr. 2.000.000 levert Spania fra Ytterstad Fiskeriselskap AS sitt datterselskap, Sjøfisk AS på Bjarkøy.

skrei nr 2millUtdrag fra Fiskeribladet Fiskaren 05.03.2013:

Skreien som ble pakket i gullforgylte esker og sendt til Spania som nummer to million kom fra et ordinært hal på Bleiksegga. Men den ble levert levende.

Tidlig mandag morgen ankom skrei nummer to million fiskemarkedet Merca Madrid, og fiskeri- og kystministeren vår hadde flydd ned ens ærend for å ta imot jubileumsfisken.

Fiskerne som leverte fisken, synes ikke den utmerket seg på noen måte. Den var verken større eller finere enn torsk flest.

– Det var egentlig et helt ordinært hal vi gjorde på Bleiksegga. Alt var helt normalt, sier skipper på «Ballstadøy», Jan Petter Børresen til fbfi.no.

Først da seddelen ble skrevet, fikk skipperen på snurrevadbåten høre at han hadde kommet med det som skulle bli skrei nummer to million til Spania iløpet av 15 år.

– Det er litt spesielt at skreien kom fra leveransen vår, sier Børresen fornøyd.
I år er det tredje vinteren fangsten fra «Ballstadøy» blir levert til AS Sjøfisk på Bjarkøy i Troms.

Hos AS Sjøfisk ble den utvalgte skreien pakket i isoporeske med gullskrift, som fortalte at det var skrei nummer to million. Slik ble jubileumsskreien symbolet på den spanske rekordimporten da traileren ankom fiskemarkedet.

Det som er mest spesielt med skreien, er at den ble fisket torsdag og levert fersk på fiskemarkedet mandag. Årsaken til dette er at den ble levert levende til mottaket.

AS Sjøfisk lagrer fisken i merder, til den skal pakkes.

– Vårt utgangspunkt er at det eneste vi pakker som fersk skrei er hentet levende fra merdene våre, sier daglig leder Geir Johnsen.

I motsetning til fiskerene, synes Johnsen skrei nummer to million var ekstra flott.
– Den var så fin på skinnet, i fasongen og alt. Fisken ble plukket ut fordi den var en flott skrei, rett og slett.

Fisken ble levert fredag, og pakket og sendt lørdag. Tidlig mandag ble esken åpnet ved en høytidelig seremoni på fiskemarkedet i den spanske hovedstaden.

Kun to båter, «Olagutt» og «Ballstadøy», leverer levende fisk til AS Sjøfisk.
«Ballstadøy» har 150 tonn igjen av kvota på 520 tonn torsk. I tillegg får de en kvotebonus på 50 prosent, på fisken som de leverer levende.